Autinieuwsbrief
NVA
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
'verwerkingstijd'
 Een ´Ja` bij iemand met autisme, betekent niet altijd een bevestigende ´Ja` zoals mensen zonder autisme die kennen.
Wat betekent die `Ja´ dan wel?

In de therapieruimte vertelt Iris dat zij vindt dat zij onvoldoende gezien wordt in de relatie.
Zij staat altijd maar voor Gerrit (haar man met autisme) klaar. Als zij eens een keer iets wil dan heeft Gerrit geen aandacht.
Iris is het spuugzat.
 
Iris geeft een voorbeeld van de `Ja´, van Gerrit, om haar verbazing, verwarring en haar onbegrip aan te tonen.
Vorige week donderdag had Iris aan Gerrit gevraagd of ze de komende week op dinsdag uit eten zouden kunnen gaan. Gerrit had toen `Ja´ gezegd.
Gerrit vertelt dat hij zich niet kan herinneren dat Iris hem die vraag heeft gesteld.
 
Gerrit geeft, na doorvragen, toe dat hij vaak `Ja´ zegt om van het gepraat van zijn vrouw af te zijn. `Zij praat zoveel en als ik `Ja´ zeg dan ben ik meestal even van dat gepraat af. Vooral als ik net thuis ben dan heb ik rust nodig en niet nog meer informatie,´ aldus Gerrit.
Iris weet nog dat ze donderdag, net nadat Gerrit thuis was gekomen, spontaan met het idee was gekomen en gelijk aan Gerrit had gevraagd of hij dat ook wilde.
 
Aan Iris en Gerrit leg ik uit dat mensen met ASS, vaak meer tijd nodig hebben om informatie te verwerken dan mensen zonder ASS.
`Tja, vraagt Iris zich af, hoe kom ik er dan achter wanneer een `Ja´ dan ook echt een `Ja´ is en wanneer niet?´
 
Door de afspraak te maken dat je dat aan je partner kan vragen, om verwarring te voorkomen.
Iris geeft aan dat ze het niet begrijpt want bij sommige onderwerpen heeft Gerrit gelijk zijn antwoord klaar.
Gerrit geeft aan dat dat de onderwerpen zijn die hem interesseren, vooral werk gerelateerd.
Iris knikt, dit herkent ze wel. Als Iris vragen stelt over Gerrit zijn werk dan is hij niet meer te stoppen.
 
Bij de onderwerpen waar Gerrit minder interesse in heeft, kan er een afspraak worden gemaakt wanneer ze hier op terugkomen. Gerrit geeft aan meer moeite te moeten doen voor deze onderwerpen maar hij wil hier zeker afspraken over maken. Gerrit geeft aan het erg vervelend te vinden dat Iris het spuugzat is. Zo wil hij geen relatie.
Hij snapt nu beter dat ze dat zegt en waarom ze dat zegt.
   
Gerrit geeft aan dat de informatie eerst moet landen voordat het verwerkt kan worden, een vol hoofd helpt niet. Door een tijd af te spreken om terug te mogen komen op de gestelde vraag kan Gerrit rustig over de vraag nadenken. Hier op een afgesproken tijd weer op terug komen zou hij fijn vinden.
Gerrit vraagt aan Iris is of hij een half uur tot rust mag komen na zijn werk. Iris stemt toe en is blij dat Gerrit rustig uit kan leggen wat er bij hem speelt.


Jantien van Dijk is in 2009 haar eigen praktijk begonnen (Tienwerk). Tijdens de opleiding Relatietherapie is duidelijk geworden hoe belangrijk communicatie is. In de begeleiding biedt zij methodes aan die zij heeft ontwikkeld om zo duidelijk mogelijk met elkaar te communiceren en om daarbij autisme goed te leren “vertalen”. Bij Tienwerk gaat het om autisme begrijpen in de relatie; relatietherapie voor stellen waarvan een van de partners autisme heeft. Daarnaast coacht zij vrouwen die hun partner met ASS(Autisme Spectrum Stoornis) beter willen leren begrijpen.
 
 
Website  |   Contact  |   Aanmelden